Pääkallokelit

Jalkineet kelin mukaan

 

sled-422144

Jalkinevalinnalla voi pienentää liukastumisriskiä. Jäisillä pinnoilla pysyy parhaiten pystyssä kengillä, joissa on riittävän leveä korko, pitoa parantava pohjakuviointi ja joustava pohjamateriaali, joka ei kovetu kylmässäkään. Suosi siis pehmeästä kumista valmistettuja kuvioituja pohjia ja matalia korkoja.

Kävelykepillä kulkeville suositellaan kepin lisävarusteeksi kumitulppaa ja/tai piikkiä.

Kenkien liukuesteet ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan. Saatavilla on kantaliukuesteitä ja päkiän alueen liukuesteitä, erilaisia talvityöjalkineita ja muita valmiiksi nastoitettuja kenkiä, joko kiinteällä tai napsauttamalla kengän uurteisiin taitettavalla nastoituksella. Tavallisiin kenkiinkin voi teettää nastoituksen jälkikäteen suutarilla.

Talvella lenkkeilevän kannattaa varustautua kunnon nastoitetuilla juoksukengillä tai varustaa lenkkarit liukuesteillä. Kaikista hurjimmilla pääkallokeleillä juoksuharrastuksen voi hetkeksi vaihtaa vaikka sisäharjoitteluun.

Lisävarusteiden käyttö vaatii totuttelua. Nastajalkine voi liukua metallialustalla ja liukueste jäädä kiinni alustaan. Liukuesteet pitää muistaa irrottaa kengistä sisällä. Varsinkin kivisellä lattialla liukueste voi olla hyvin liukas.

Markkinoille on tullut myös ilman nastoja toimivia pitäväpohjaisia kenkiä. Esimerkiksi Merrelin Arctic Grip -pohjalla varustettu kenkä pitää erityisesti jäisellä vesikelillä nastakengän veroisesti. Koska nastat puuttuvat, kengällä on myös mukava kävellä sisätiloissa. Katso videolta, miten Arctic Grip -pohja toimii.

Merrel1