Pääkallokelit

Pää vaarassa pääkallokeleillä

Aivot voivat vammautua liukastumisen seurauksena

Kun ihminen liukastuu, käsi on usein se, joka ehtii edelle ottamaan kaatumista vastaan. Joskus kaikesta huolimatta maahan kolahtaa myös pää. Jos alla on asfalttia tai muu kova pinta, pään kolauttaminen voi johtaa vakavaankin vammaan.

97171_7793

Aivot vaurioituvat herkästi, kun kallo iskeytyy kovaan esteeseen esimerkiksi kaatuessa. Aivot voivat vaurioitua joko iskeytyessään niitä ympäröiviin luurakenteisiin tai liikahtaessaan äkillisesti kallon sisällä. Pelkkä äkillinen kiihtyvyys- ja hidastumisliike voi vaurioittaa hermosolujen välisiä yhteyksiä, vaikka päätä ei löisikään mihinkään.

Liukastumisesta voi siis aiheutua aivovamma. Lievien aivovammojen oireet saattavat tulla esiin hitaastikin, esimerkiksi kun ihminen palaa sairauslomalta töihin ja aivojen kuormitus lisääntyy. Erityisen riskin aihetuttavat aivojen tai aivokalvojen välien verenvuodot, jotka voivat oirehtia vasta jonkin ajan kuluttua.

Aivovamman tunnistaa tärskyn jälkeisistä oireista. Oireita ovat:

  • pahoinvointi
  • huimaus
  • sekavuus
  • muistin pätkiminen
  • puheen takeltelu
  • muut neurologiset tai pään vammaan viittaavat oireet.

Jos näitä oireita ilmenee, on syytä aina käydä tarkistuttamassa tilanne sairaalan päivystyksessä.

Jos kaatunut on sekava tai tajuttomana lyhyenkin ajan tai hänellä on muistiaukkoja tapahtumaan liittyen, pitäisi nykyisten hoitosuositusten mukaan tehdä aina aivojen kuvantamistutkimus.

Koska lievien aivovammojen oireet eivät välttämättä ilmene heti, on tärkeää oikeus- ja vakuutusturvan kannalta, että vamman synty ja alkutilanne on kirjattu ylös sairaalassa tai terveyskeskuksessa.