Pääkallokelit

Tarinoita telkien takaa

tarinoita_telkien_takaa_2Puutteellinen talvikunnossapito ei ikävä kyllä aiheuta ainoastaan päänvaivaa ja hammastenkiristystä. Auraamattomat lumipenkat voivat synnyttää paitsi vaarallisia tilanteita, myös vaikuttaa ihmisen elämää rajoittavasti. Joka talvi lukemattomia fyysisesti vammaisia ihmisiä jää vangeiksi koteihinsa. Yksi heistä on Pirkko Kuusela, joka ei eräänä lumisena talvena päässyt poistumaan asunnostaan päiväkausiin.

Espoossa Karakallion lähellä pyörätuolilla liikkuvan Pirkko Kuuselan luhtitalon katolta pudotettiin lunta. Lumi saatiin katolta kyllä alas, mutta pudotettu lumi kuljetettiin pois vasta kaksi päivää myöhemmin keskiviikkona.

– Asun pitkän sisäpihatien päässä ja talvella ulkona liikkuminen on pyörätuolilla muutenkin haasteellista, sillä kulkureitin pitää olla tasainen ja kova, kuvailee Pirkko.

Parin päivän ajan asunnosta poistuminen oli kuitenkin mahdotonta, sillä ulko-oven edessä oli Pirkon korkuinen lumikasa, jonka läpi oli lapioitu vain kapea käytävä, josta Pirkko ei pyörätuolinsa kanssa mahtunut mitenkään. Myös kaikki pihan pelastustiet olivat täynnä lunta, joten pihaan ei olisi voinut ajaa paloautolla tai ambulanssillakaan. Pirkko kertoo soittaneensa tapahtuneesta usealle taholle, ensimmäisenä lumenpudotuksen tilanneelle vuokra-asunnon kiinteistöpäällikölle.

– Olin vankina täällä enkä päässyt muutamaan päivään töihin laisinkaan. Lumikasat olivat niin isot, että minua ei olisi pystynyt edes kantamaan niiden yli. Tilanne on aika karmaiseva, että et pääse kotoasi pois. Se on henkisesti yllättävän rankkaa. Vaikka ei haluaisikaan lähteä mihinkään, on tärkeää, että jokaisella on kuitenkin mahdollisuus jotenkin päästä pois, Pirkko selittää.

Surullinen tosiasia on, että Pirkolla on paljon kohtalotovereita. Oletko yksi heistä? Jos haluat jakaa tarinasi muiden kanssa, ota yhteyttä osoitteeseen tiedota(at)invalidiliitto.fi.